Smink för ansiktet

Smink har som använts i tusentals år för att försköna både män, barn och kvinnor. Det började tillverkas i större skala i forntida Assyrien och även forntida Egypten och Mesopotamien och preparaten var förvånansvärt lika dagens produkter. De egyptiska kvinnorna målade ringar runt ögonen med kol och hade turkos ögonskugga gjord av grönkoppar och bly, plumbum. Läppar och kinder färgades med rouge av pulvriserad lera. Handflator och fotsulor färgades rosa med hjälp av henna. Likaså tå och fingernaglar målades i olika färger lite beroende på var i rangordningen man sto, ju högre rang ju mer vågade färger användes och på motsatta kanten, låg rank diskreta färger. Högättade män och kvinnor gned in sina kroppar med kryddiga och väldoftande oljor och även små barn gjordes om till kraftigt luktande knyten av alla eteriska oljor dom florerade på den tiden men som inte återfinns i dagens sortiment beroende på innehåll eller tillgång till de gamla recepten personerna på den tiden använde för att få fram de bästa av de bästa produkterna.Comments are closed.